Tapasimme Great Place to Work -kilpailun voittaneen Futuricen Head of HR:n, Hanno Nevanlinnan. Hanno vastaili kysymyksiimme Futuricen organisaatiosta, organisaatiokulttuurista ja pohdiskeli millainen hänen mielestään on hyvä henkilöstöjohtaja.
Futurice pähkinänkuoressa:
- v. 2000 perustettu IT-alan yritys
- Henkilöstöä 141
- Henkilöstön keski-ikä n. 29 v.
Hannon mukaan Futuricen organisaatio ei sinällään poikkea muiden vastaavien yritysten organisaatioista. Organisaatiota on kuitenkin tulkittava eri tavalla. Päätöksentekovastuuta on hajautettu eikä organisaatiokaaviosta voi lukea kuka päättää asioista.
Organisaatio on matala, hierarkiaa on vähän. Esimerkiksi johtoryhmän merkitys on vähäinen operatiivisten päätösten osalta. Hannon mielestä johtoryhmän tärkein tehtävä onkin miettiä miten Futurice voisi toimia paremmin.
Itsenäisesti toimivilla tiimeillä on Futuricessa iso merkitys. Tiimi myy itseään ja omaa kykyään rakentaa asioita. Esimerkiksi markkinointia ja myyntiä ei ole eriytetty. Ne, jotka lupaavat asiakkaalle, vastaavat myös toteutuksesta.
Perustajat omistavat yli puolet Futuricen osakkeista ja myös henkilöstö omistaa yritystä. Hannon mukaan omistajuus sekä vaikuttaa, että ei vaikuta yrityskulttuuriin. Omistaminen on toki helppo tapa sitouttaa porukkaa, mutta hän uskoo, että samaan tulokseen päästään myös sillä, että henkilöstö on sitoutunutta ja uskoo yritykseen.
Ihmiset, asiakkaat ja luvut. Nyt ja tulevaisuudessa.
Operatiivisen tason päätökset tehdään konseptoidulla 3x2-mallilla. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa sitä, että jos jollekin futuricelaiselle tulee ajatus uudesta toimintatavasta, tai ratkaisusta, ehdotusta analysoidaan kolmelta kantilta ja kahdelta aika-akselilta: onko muutos hyväksi henkilöstölle, asiakkaille ja luvuille nyt ja tulevaisuudessa.
Jos päätös on hyvä kaikille kolmelle, nyt ja tulevaisuudessa, se voidaan tehdä. Jos ei olla ihan varmoja asiasta joltain osin, täytyy päätöksentekoporukkaa laajentaa.
Hannon mielestä kaikki 3 osa-aluetta; ihmiset, asiakkaat ja luvut ovat yhtäläisen tärkeitä. Jos yksi sakkaa, lopulta sakkaavat muutkin.
Futuricen HR, yrityskulttuurin vaalimista ja tiiminvetämistä
Hanno arvioi, että Futuricesssa on enemmän HR-ihmisiä kuin samankokoisissa yrityksissä yleensä. Hänen oma roolinsa on vetää HR-tiimiä ja luoda tiimille edellytyksiä toimia. Hanno itse kokee olevansa ”kulttuuri-ihminen”. Hänen työnsä on organisaatiokulttuurin vaalimista ja jatkuvaa kehittämistä. Hänelle on tärkeää eteenpäin menemisen kulttuuri, työntekijöiden ilo onnistumisesta ja ylpeys työstä ja yrityksestä.
Futuricen yrityskulttuuri tuntuu henkivän ketterän ohjelmistokehittämisen ideologiaa ja kaizenilaista jatkuvan parantamisen filosofiaa. Futuricessa tarkastellaan jatkuvasti miten asioita olisi voitu tehdä vielä paremmin.

Minkälainen on hyvä henkilöstöjohtaja?
Hannosta kysymys on ihanan vaikea ja hän miettii vastausta pitkään. Itse hän kokee olevansa onnistunut, kun asiat sujuvat ilman häntä. Päätavoite on tehdä itsensä turhaksi. Vaikka Futuricessa lyhyen tähtäimen tavoitteena on tehdä HR:n työtä näkyväksi, niin toisaalta mitä enemmän henkilöstö ei edes huomaa HR työtä erillisenä, sitä parempi.
Hanno pohdiskeli, että edellä esitetty ajatus on vähän ristiriidassa sen kanssa, mikä nyt on trendinä eli HR:n on tehtävä itsenä näkyväksi ja olla strateginen kumppani liikkeenjohdolle. Toisaalta, kun HR:n toiminta on riittävän läpinäkyvää, oikeastaan se muuttuukin näkymättömäksi eli sulautuu liiketoimintaan.
Hannon näkemyksiin ja Futuricen käytäntöihin on mahdollisuus perehtyä useissa eri tilaisuuksissa ja yhteyksissä. Futurice haluaa nimittäin omalta osaltaan kehittää suomalaista työelämää paremmaksi.
Lämpimät kiitokset Hannolle erittäin mielenkiintoisesta ja ajatuksia herättävästä keskustelutuokiosta!
ps. Jos haluat tietää miksi Futurice on työntekijöidensä mielestä niin hyvä työpaikka, voit lukea heidän Great Place to Work –kilpailun kyselyssä antamansa avoimet kommentit. Kaikki on julkaistu editoimattomina Futuricen yritysblogissa.